Orijentalni tepisi

  • 03.10.2018
Orijentalni tepisi

Izraz "orijentalni tepisi" se  koristi za tepihe ručno izrađene tradicionalnim tehnikama u oblastima Anadolije (Turska), Persije (Iran), Avganistana, Belukistana, Turkmenistana, Kavkaza, Indije, Kine, Pakistana i delom Balkana (Rumunija).

Persijski tepisi (Iran - Persija)

Persijski tepisi se svrstavaju u grupu orijentalnih tepiha. Izrađuju se već 2500 godina i predstavljaju vrhunac umetničkog izraza u ovoj kategoriji. Na osnovu kvaliteta izrade, dizajna i tradicije, ovi tepisi uživaju najveću reputaciju u celom svetu.

Kineski putopisac Huan Tsang VII u sedmom veku nove ere, pisao je o umetnosti izrade persijskih tepiha. U ovim rukopisima opisani su tepisi iz vremena dinastije Sasanid (224. do 641.).

Period vladavine Turaka Seldžuka Persijom (1038. do 1194.) bio je veoma značajan za proizvodnju persijskih tepiha. U nekim provincijama turski čvor se koristi i danas.

Tepisi iz Turske

Najpoznatiji majstori za izradu tepiha kroz istoriju, potiču iz Anadolije u Turskoj. Turska je i danas medju najpoznatijim proizvođačima tepiha u svetu.

Turski tepisi su prepoznatljivi jer su uglavnom inspirisani lokalnom kulturom i tradicijom. Prikazuju simbole i figure iz Islamskog sveta. Posebno su poznati Turski molitveni ćilimi, koji se izrađuju sa puno ljubavi i od najkvalitetnijih materijala.

Centralna Azija

Zemlje Centralne Azije kao što su Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolija, Avganistan imaju tradiciju izrade tepiha dugu preko 2000 godina. Tepisi iz ovog regiona se svrstavaju u sam vrh svetske proizvodnje tepiha.

Tokom Sovjetske (1979. god), a kasnije i Američke (2001. god) invazije na Avganistan, u lokalnim radnjama za izradu tepiha nastali su takozvani “ratni tepisi”.

Indija i Pakistan

Proizvodnja tepiha u Indiji počinje na osnovu uticaja iz Persije, u vreme dinastije Mogul (1556. – 1602), u gradovima Agra, Sikri, Lahor. U vrlo kratkom periodu Indijski majstori su uspeli da razviju autentični dizajn i način izrade, koji se i danas koristi. Tradicionalne Indijske tepihe karakterišu jake boje i to na prvom mestu žuta, zatim roze, svetloplava i zelena.

Kineski tepisi

Tradicija proizvodnje tepiha u Kini stara je stotinama godina, a vezuje se za područja oko gradova Peking, Tientsin, Suijan i Kansu. Kineski tepisi su lako prepoznatljivi prema najčešće korišćenim motivima kao što su zmajevi, ptice, cveće, drveće. Motivi uglavnom zavise i vezani su za region iz koga tepih potiče.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing