Dolazak tepiha na evropski kontinent

  • 23.02.2018
Dolazak tepiha na evropski kontinent

Tepihe su u Evropu doneli Krstaši sa svojih pohoda po Istoku, krajem XI veka. Od tog vremena u Evropi počinje da se razvija lokalna proizvodnja tepiha u manufakturama.

U XVI veku počinje organizovano dopremanje tepiha iz Turske, preko Venecije, a ekspanzija lokalne proizvodnje vezuje se za drugu polovinu XVIII veka i područje Engleske. U početku se radilo o tepisima jednostavnog dizajna, koji su vrlo brzo stekli popularnost.

Proizvodnja tepiha u Francuskoj

Proizvodnja tepiha u Francuskoj počela je 1608. godine, na osnovu inicijative koju je pokrenuo kralj Henri VI. Najpoznatiji primerci iz prve Francuske fabrike tepiha Savoneli u zapadnom Parizu, nalaze se u palati Versaj. Od 1743. godine sa radom počinje fabrika u mestu Obuson, čiji su proizvodi vrlo brzo osvojili Francusku, a nakon toga i svet.

Velika Britanija

Početak proizvodnje tepiha u Velikoj Britaniji vezuje se za XVI vek, a najpoznatiji tepisi tog vremena su proizvedeni u Norviču. Pravljeni su po uzoru na persijske i turske tepihe, da bi vrlo brzo proizvodnja tepiha postala lokalna tradicija, a tepisi vrlo važan izvozni proizvod. Centar industrijske proizvodnje tepiha u Velikoj Britaniji je u gradiću Kiderministeru, gde i danas većina stanovnika radi u industriji tepiha.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing