Top 9 najkultnijih filmskih tepiha ikada

  • 14.04.2021
Top 9 najkultnijih filmskih tepiha ikada

Kada je reč o kreiranju prave atmosfere jednog filma, filmska postava je od krucijalnog značaja. Bez obzira da li je reč o kafe baru u TV seriji "Prijatelji" ili o kuli u filmu "Povratak u budućnost".

Ali, kao profesionalci u svetu tepiha, verovatno Vas ne bi iznenadilo kada bi smo Vam rekli da mi primećujemo i nešto drugo - SLAVNE TEPIHE koji su neizostavni deo filmske postave. Drugim rečima, naša profesionalna deformacija može da se opiše kratkom rečenicom "GLEDAM FILM, TEPIH GLEDAM".

Ipak, nije tajna da smo veliki ljubitelji tepiha (njihove funkcionalnosti, dizajna, boja, estetike itd.) ali istovremeno smo i veliki ljubitelji filmova i njihove umetničke vrednosti!

Kao sklop te naše dve velike strasti, sledećim fotografijama Vam predstavljamo naš izbor 9 najkultnijih TEPIHA, koji su se pojavili na filmskom platnu! Krećemo???

KULTNI TEPIH #9 : Film Soba (2015)

Godinama držani kao zatočenici u zatvorenom prostoru, jedna žena i njen mali sin konačno su na slobodi, s'tim što se dečak prvi put susreće sa nečim neverovatnim: spoljnim svetom.

Ovo je priča o mnogo jednostavnom tepihu, ali kada ste zatočenici punih 7 godina u kolibi psihopate, bez ikakve nade za bekstvo, tada je i ovaj naizgled običan tepih jako potreban i bitan.

U ovom filmu tepih je bio od krucijalnog značaja, zbog njegove vizuelne važnosti za prostor ali i od velike važnosti za celokupni filmski zaplet , budući da je bio ključni element za njihov plan bekstva. Ovo je klasičan primer da je funkcija uvek ispred estetike. Tepih je izdrživ i pouzdan, lak za manevrisanje. Jednostavno, zadovoljava sve neophodne  parametre.

Da bi ste pretražili slične tepihe, pogledajte našu pamučnu BEOMODA cotton kolekciju na našem profilu ili sajtu.

KULTNI TEPIH #8:  Film RUPA BEZ DNA (1986)

Ako nekada i negde postoji primer za moć strateški postavljenih tepiha, onda je to ovaj.

Predivnog dizajna, zadovoljavajućim za svačije oči, ovaj tepih će ostati zapamćen kao jedan od najupečatljivijih Henksovih performansi u domenu fizičke komedije.

Jedna od najupečatljivijih scena u filmu predstavlja tepih koji proizvodi specijalne efekte. Dok glavni junak filma pokušava da sagradi njegovu urušenu kuću, on propada u rupu koja je pokrivena tepihom. Iz tih razloga on ostaje zarobljen u njoj kao u živom pesku.

Na kraju krajeva, Henks je uvek bio simpatičan i kao stvoren za filmsko platno.

Posebno kada je siroti Tom zaglavljen u tepihu, nakon što je propao u rupu na podu njegove "rupe bez dna" koja je bila njegov dom.

I pored toga što ovaj tepih nema inspirativnu ulogu , kao ostalih na ovoj listi, ipak nas podseća na nešto što trebamo da uzmemo u obzir pri uredjivanju i dekoraciji: tepih može da napravi čuda.

Da potražite slične tepihe, pogledajte naše  ISFAHAN, PICASO ili OTTOMAN kolekcije.

KULTNI TEPIH #7: Film OPAŽANJE VOZOVA (1996)

Glavni junak filma zamišlja kako tone u svom tepihu , dok je pod dejstvom teških psihodeličnih droga i dok se odlično sinhronizovana muzika čuje u pozadini.

Odlična scena!

Mnogi ljubitelji filma su već čuli za ovu priču koja prati grupu nepouzdanih prijatelja, ovisnike heroina i radnji koje se dešavaju oko njih.

Ovaj, u suštini urnebesni film, obiluje dramom, akcijom i komedijom, no između svega toga je scena koju smo na početku naveli. Svakako, ne bismo komentarisali izbor dizajna ovog  tepiha, definitivno je moglo bolje... No, ipak, cela poenta ovog filmskog zapleta kruži oko iluzija i opijata (odatle i tonući izbor tepiha).

Da pretražite slične tepihe ali u "pitomijim" nijansama, bacite pogled na našu VERDA kolekciju.

KULTNI TEPIH #6: Film VELIKI (1988)

I pored toga što možda niste razmišljali o tepisima u tolikom obimu kao mi, sigurno biste pronašli mesta u vašem srcu bar za jedan od ovih filmskih tepiha.

Jasno nam je da u ovom slučaju možda pomeramo granice, budući da je ovaj put reč o "prostirci" za pod a ne baš o pravom tepihu , ali ga ipak nismo mogli izostaviti sa ove liste.

Rutina "Kineski štapić" u ovom filmu je možda jedna od omiljenih Holivudskih scena koja potencira nešto "podnožno" od samog performansa pa sve do piana.

Definitivno kad bi pomislili na ovaj klasični Henksov film, ovo je nešto što bi vas prvo asociralio i podsetilo na dobru priču.

Ne tako često možemo da iskusimo, kako jedan jednostavni filmski rekvizit koji mirno leži na podu može da se pretvori u bitan filmski detalj.

I definitivno iz tog razloga skidamo kapu za ovaj film koji je odradio svoj deo za popularizaciju koncepta koriššenja tepiha, itisona i podnih obloga.

Nažalost u našem asortimanu nemamo ništa slično ovome, ali ćemo u budućnosti pokušati da obogatimo naš asortiman nečim sličnim.

KULTNI TEPIH #5: Film ISIJAVANJE (1980)

Morbidni blizanci su verujemo među prvim asocijacijama kada neko spomene film "Isijavanje". U ovom slučaju odmah ćemo se dotaći bizarnog geometrijskog itisona koji pokriva čitav hotelski pod, vizuelni efekat je zastrašujući, moramo priznati.

Ovaj markantni, narandžasti itison sa bordo primesama i hipnotičkom šestougaonom šarom, prekriva ceo hotelski prostor.

Ova klasična Kjubrikova adaptacija na zastrašujući roman Stivena Kinga u izobilju koristi vizualizaciju kreiranu uz pomoć ove klasične kultne podne obloge, koja istovremeno zrači lepotom i hororom.

I pored toga što tehnički ova podna obloga pripada grupi "itison" ni u kom slučaju nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da je postavite u vašem domu, naročito ako želite da oživite duh bombastičnog stila '80-tih.  Posle toga, niko neće imati pravo da Vas optuži da Vašem enterijeru fali... "atmosfere", da se tako izrazimo.

Ovaj šablon je s'godinama postao poput  filmske ikone, tako i drugi filmovi poput filmova "Priča o igračkama", "Minions" i  "Čovek ptica";  ubacuju isti u svojim filmskim kadrovima.

KULTNI TEPIH #4: Film SAM U KUĆI (1990)

U filmskom setu "Sam u kući" McAlisterovi su izvrsno iskoristili tepih-staze za hodnike i u skali duž čitave kuće. Ova predivna kuća u neponovljivom Božićnom filmu i dan danas predstavlja uzor i primer za mnoge od nas, kako zamišljamo da jedan porodični dom treba da izgleda.

Unutrašnjost same kuće obiluje energijom i toplinom. Suština ove priče je mali, inteligentni , nestašni dečak koji je ostao sam u kući, koji uspeva da izadje na kraj sa banditima i otera ih sa svog imanja u mirnom, idiličnom američkom predgrađu.

Dnevni prostor ove kuće obiluje svežim zelenim nijansama, prijatnim i toplim, a stepenište je savršena stvar za decu koja obožavaju da se zabavljaju na njemu. Ali, ipak, njihov dom je upečatljiv po izobilju tepiha duž celokupnog enterijera kuće.

Žao nam je što ne dobijamo jasan kadar od tepiha iz trpezarijskog prostora (samo nekoliko momenta), no i pored toga smo fascinirani tepisima koje jasno vidimo u kadrovima ovog kultnog filma, posebno na samom ulazu kuće.

Za tepihe koji bi zasigurno odgovarali ovako raskošnom enterijeru , izatkani od najkvalitetnijih materijala, sa velikim brojem čvorova, koji ne bi ostavili nijednog gosta ravnodušnim, mi Vam preporučujemo da pogledate našu KARMEN i ANGORA kolekciju na našem profilu ili sajtu.

KULTNI TEPIH #3: Film "VELIKI LEBOVSKI" (1998)

Ovaj film nam pokazuje koliko zapravo tepih može biti važan. Toliko važan da je vredan borbe i frke sa kojom se Lebovski susreće pokušavajući da ga vrati nazad.

U klasi?noj komediji brac?e Kojen, glavna radnja krec?e kada uljez provali u stan Jefferi-ja „The Dude“ Lebovski-a (Jeff Bridges), upropastivši pritom njegov omiljeni tepih. Pokušaj Jefferija da zameni voljenu prostirku vodi ga sve dublje u bizarnu misteriju.

„Taj tepih je zaista povezao sobu“- Valter Sobchak.

Ironija je u tome što u njegovom stanu zaista nema puno toga što bi bilo povezano. U osnovi, tepih je zaista sve što je "Dude" imao. Možda je bio star i izbledeo, ali pokazuje nam snažnu vezu između čoveka i tepiha.

Poenta priče je da treba da zaštitite ono što volite, čak i ako je to tepih.

KULTNI TEPIH #2: Film ALADIN (1992)

Ne možete napisati članak o filmskim i televizijskim tepisima, bez uključivanja Aladina. Bez obzira šta mislite o Dude-ovom tepihu i koliko je bio zapravo sjajan, ipak se ne može uporediti sa tepihom koji leti uz komične pauze.

Svet lopova i arapskih noći postao je uzbudljiviji sa Diznijevim preobražavanjem klasične priče o duhu. Aladinov magični tepih postao je svima omiljeni, ovaj tepih je u potpuno novom svetu čak i za sebe.

U stvari, Aladinu tepih spašava život. Razmislite o prednostima letećeg ćilima... mogli bi ste pobediti zlo i pridobiti princezu sa (jednom od najpoznatijih scena) nezaboravnim dejtom, a sve za nešto manje od dva sata.

KULTNI TEPIH #1: Film BAL-CAN-CAN (2005)

I za kraj, primer kultnog filmskog tepiha (bar na našim prostorima) nesumnjivo dodeljujemo ovoj urnebesnoj makedonskoj tragikomediji!

Ne bismo želeli da Vam otkrijemo radnju filma, budući da Vam toplo preporučujemo da ga odgledate, ali ćemo Vam otkriti razlog našeg izbora za baš ovaj film.

Za ovaj tepih, tradicionalnih šara, za koji pretpostavljamo da je proizvod ranije Jugoslovenske tekstilne industrije , može se reći da je glavni junak ovog filma. Da je bio čovek u pitanju, zasigurno bi bio proglašen akcionim herojem. Ah... samo još da progovoriti može... Gde sve nije bio, kroz čije je "ruke" sve prošao, koliko je Balkanskih zemalja posetio, i najvažnije od svega kakvu je svrhu imao.

Ukoliko se sada pitate da li pokušavamo da probudimo radoznalost kod Vas, onda ste skroz u pravu! Želeli bismo da Vas podstaknemo da pogledate barem neki od ovih filmova, ukoliko ih niste gledali, i u komentaru da napišete Vaše misljenje da li se slažete sa našim izborom. Svaki vaš predlog i sugestija su dobrodošli, a lista moze biti i proširena.