Puzanje smanjuje rizik od astme kod male dece

  • 08.02.2021
Puzanje smanjuje rizik od astme kod male dece

Puzanje smanjuje rizik od astme kod male dece - pokazuje najnovija studija naučnika sa PERDJU Univerziteta iz SAD.

Nezavisno od toga koliko je čist Vaš dom, svaka podna površina bez razlike da li se radi o parketu, itisonu, pločicama ili tepihu, na sebi sadrži biološki materijal od koga se stvara prašina. Naučnici otkrivaju da prilikom puzanja, deca dižu u vazduh veliku količinu ovih čestica i zbog toga ih i udišu u većoj količini u odnosu na odrasle osobe ukoliko bi se kretale po istom podu.
 
Istraživanja pokazuju da što su deca više izložena mikrobima iz vazduha kao što su bakterije ili alergeni kao što je polen, utoliko je veća verovatnoća da će razviti imunitet na njih. To doprinosi povećanju otpornosti organizma protiv polenske groznice, astme i alergija.
 
Ovo potvrdjuje "hipotezu o higijeni" po kojoj je preporuka da Vaš dom ne držite preterano čistim, budući da sterilna okolina ne podstiče imuni sistem da se razvija i jača.
 
Na osnovu ovoga se postavlja pitanje kako u suštini roditelji treba da postupe - redovno čišćenje ili ne? Savet naučnika je da dom treba da se održava na razumnom nivou čistoće, ali nemojte se nervirati ukoliko nekada nemate vremena za usisavanje - u suštini ovo može da bude dobro za Vaše dete.
 
Ceo tekst možete da pročitate na sajtu parents.com - "CRAWLING MAY REDUCE A BABY'S RISK OF ASTHMA".
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing